בדיקות אל הרס
מהן בדיקות אל הרס?

בדיקות אל הרס כשמם כן הם, בדיקות לא הרסניות.הן מכונות גם כבדיקות NDT. הבדיקות נעשות על ידי אנשי מקצוע על מנת לבחון רכיבים שונים או מבנים מבלי להרוס אותם או לגרום להם נזק כדוגמת שינוי טקסטורה או קילוף. תעשיות שונות כדוגמת בניה, תעופה, אנרגיה והנדסה עושות שימוש בבדיקות אלו כדי לוודא כי המוצרים שיוצרו תחת ידם עומדים בתקנים הנדרשים לפני שהם יוצאים לשימוש. לבדיקות אלו יש חשיבות רבה מאד הן על מניעת כשלים שעלולים להוות אסון של ממש והן על המוניטין והתדמית של החברה המייצרת. ישנם מספר סוגים של טכניקות המאפשרות לבצע בדיקה לא הרסנית כולם מאפשרות לזהות פגמים כדוגמת במבנים או חומרים. כדוגמת סדקים, קורוזיה, חורים פנימיים, עייפות החומר ועוד. גם כאשר הפגם קטן או לא ניכר לעין עצם הימצאותו יכול להשפיע על איכות הרכיב ולגרום לבלאי מואץ. דבר שפוגע משמעותית באיכותו, בביצועיו ובבטיחות המשתמש. בנוסף חברות מבצעות בדיקות אלו כדי לעמוד בתקנים מחייבים על פי החוק.
סוגי טכניקות לביצוע בדיקת אל הרס
כשם שיש חומרים רבים ושונים הדורשים בדיקות אל הרס כך יש טכניקות שונות המאפשרות התאמה מירבית לסוג החומר והבדיקה הנדרשת. בדיקה באמצעות רנטגן (RT) היא טכניקה שעושה שימוש בקרני הגמא של הרנטגן בכדי לחדור לשכבות שונות של חומרים. הקרן מאפשרת להפיק תמונות דיגיטליות כך שניתן לראות חלקים פנימיים של רכיב מבלי לפגוע בו. טכניקת בדיקה דומה היא האולטרסאונד. כאן משתמשים בגלי קול בתדר גבוה כדי להעריך מבנה פנימי ועובי של חומרים שונים. אפשר לאתר באמצעותו קורוזיה, סדקים ופגמים. טכניקה נוספת עושה שימוש בחלקיקים ושדות מגנטיים כדי לזהותפגמים על משטח. הטכניקה הזו מוגבלת ביכולת שלה להגיע לעומק ולכן היא מתאימה בעיקר לבדיקות הקרובות לפני השטח.בדיקת חודר נוזלים (LPT) היא שיטה נוספת שנעשית באמצעות מריחת נוזל צבעוני או ניאון על פני החומר והסרתו. כך ניתן לאתר סדקים ופתחים שהנוזל נשאר בהם. לחלק מהבדיקות מתלווה גם בדיקה חזותית שנעשית בהתבוננות ישירה של איש המקצוע ובחינת פני השטח בזכוכית מגדלת או מצלמה.
כיצד יודעים איזו טכניקת בדיקה הכי מתאימה?
הבחירה בטכניקת בדיקת אל הרס תלויה במספר גורמים. סוג הרכיב, גודלו, מאפייני החומר, מיקום הפגם (פנימי או חיצוני), רמת הדיוק הנדרשת, הרגישות של החומר ועוד. אנשי מקצוע מוסמכים מבינים איזו טכניקה או שילוב טכניקות יתאימו לכל רכיב כדי לקבל תוצאות בדיקה מדויקות. חשוב להדגיש שאת הבדיקה ניתן ליישם על מגוון רחב מאד של חומרים. החל ממתכות דרך חומרי פלסטיק ועד לקרמיקה ובטון. כך שכל מפעל שמעוניין בהבטחת איכות המוצר, שמירה על הבטיחות והאמינות יכול לבצע את הבדיקה. היתרונות של הבדיקה למפעל רבים. באמצעותה ניתן למנוע תאונות, להתייעל בייצור, להפחית את עלויות התחזוקה ולהגדיל את תוחלת החיים של מוצרים. כמו כן הבדיקה מאפשרת לעמוד בדרישות הרגולטוריות המחייבות ולהימנע מקנסות. לסיכום אפשר לאמר שלשימוש בטכניקות בדיקת אל הרס יש תפקיד חיוני בשמירה על שלימות המוצר, הבטיחות וההמשכיות העסקית של היצרן. כיום מפעלים רבים בוחרים את אנשי המקצוע והמכשור המתקדם שילוו אותם ויאפשרו להם להתייעל באמצעות בדיקות לא הרסניות ולהוציא תחת ידם מוצרים שלמים ואיכותיים בלבד.