אל הרס
כל מה שצריך לדעת על בדיקות אל הרס

אל הרס הוא מונח מקצועי המתאר בדיקות המאפשרת לבדוק רכיבים שונים בעולם התעשיה מבלי לגרום להם לנזק חיצוני או פנימי. כדי לאתר נזילה בתוך קיר בטון לפני שנוצרים סימני עובש ורטיבות נדרש בעבר לשבור חלק מהקיר כדי לאתר את הנזילה. דבר שהיה כרוך בהוצאות נלוות של תיקונים וצבע. כיום ישנה מצלמה העובדת על גלי רדיו ומאפשרת לראות את הנעשה בתוך הקיר מבלי לפגוע בו. זהו הסבר לבדיקה ללא הרס. אך זוהי רק דוגמאה אחת מיני רבות לאפשרויות והטכנולוגיות הקיימות אותן נסקור בהמשך. לפני כן נדגיש את החשיבות הרבה שיש לבדיקה זו. הבדיקה משמשת לבחינת תקינות של מבנים הנמצאים בבניה כדי למנוע ליקויים עתידיים או מבנים ישנים שעומדים בפני תהליך התחדשות עירונית. בנוסף לכך, כאשר עולה חשד כי קיימת סכנת קריסה או כשיש סימנים המעידים על בלאי מואץ מהנדס יכול לבקש לבצע בדיקות אל הרס בחלקי המבנה. בנוסף לענף הבניה ענפי תעשיה רבים נוספים משתמשים בטכנולוגיות בדיקות ללא הרס. כדוגמת ענפי התחבורה, התעופה, הייצור.
אז איך זה בעצם עובד?
את הבדיקה בפועל מבצעים אנשי מקצוע מומחים בבדיקות אל הרס. הם מגיעים עם המכשור המתקדם שברשותם לפי הרכיב עליו מתבצעת הבדיקה. מכשיר אולטרסאונד משתמש בגלי קול בעל תדר גבוה החודר לשכבות הפנימיות של הקיר ומאפשר לזהות פגמים. ניתן להשתמש בו לבדיקת ריתוכים צינורות ושלל רכיבי מתכת. בנוסף יש את בדיקה רדיוגרפית המשתמשת בקרני רנטגן ובקרני גמא. הקרנים מסוגלות לחדור לחלק הפנימי של הרכיבים ולזהות סדקים וחללים. המכשיר משמש בעיקר לענף התעופה והרכב. שיטה שלישית היא בדיקת חלקיקים מגנטיים. במכשיר זה עושים שימוש בשדות מגנטיים וחלקיקים בכדי לזהות פגמים על משטחים. הבדיקה האחרונה אותה נסקור היא בדיקה באמצעות זרם מערבולת. המכשיר פועל באמצעות אינדוקציה אלקטרומגנטית כדי לזהות פגמים משטחים ותת-קרקעיים בחומרים מוליכים. זו דרך טובה לבצע בדיקות על צינורות בתעשיות הנפט והתעופה. בנוסף לכל הבדיקות האלו המומחב מבצע גם בדיקה ויזואלית. התבוננות ואבחון השטח או הרכיב ולפי הידע והניסיון להבין אם קיימים סימנים המעידים על פגם כלשהו.
מה עושים עם הממצאים?
אל הרס היא בדיקה שכיחה וחיונית ביותר אשר מבוצעת לעיתים תכופות. יש לה משמעות רבה וקריטית בכל מה שקשור לבטיחות. בנוסף לכך יצרנים וקבלנים המעוניינים לשמור על שמם הטוב מבצעים את הבדיקה כדי לוודא שהתוצר שלהם איכותי. לכן חשוב לבחור בבודק מקצועי ומנוסה שצבר ניסיון ויש לו את כל הכלים והידע הנדרשים. במקרים רבים נדרשים לבצע את הבדיקה בגובה כך שיש להיעזר בסיוע של מנופי סל בדיקות. לכן חשוב לתת את כל המידע על תנאי השטח וסוג הרכיבים הדורשים בדיקה כדי שהיא תיעשה באופן מקצועי. בגמר הבדיקה מקבלים מסמך פרוטוקול המכיל פירוט של כל הממצאים שעלו מהשטח המסקנות וההמלצות המקצועיות. הבדיקה מאפשרת ליצרנים, מפעלים ובעלי מקצועות שונים לעמוד בתנאים הרגולטוריים ולהימנע מקנסות וסנקציות שונות. בנוסף הבדיקה מאפשרת להם לשמור על תדמית איכותית ומוניטין חיובי בקרב קהל היעד.